Uudistumiskyky ja innovatiivisuus ovat erittäin tärkeitä ohjelmistoalalla. On tärkeää kyetä yhdistämään digitaalisten tarpeiden kysyntä sekä tarjonta. Tämän lisäksi on tärkeää kehitellä sellaisia palvelukanavia, joiden avulla on mahdollista tarjota digitaalisia viestintäpalveluita laajalle asiakaskunnalle.
Digitaaliset hetket voivat parantaa elämänlaatua
Nykyisin puhutaan informaatioyhteiskunnasta ja yhteiskunnasta, jossa teknologialla on äärimmäisen tärkeä osa – käytämme runsaasti erilaisia digitaalisia laitteita niin töissä kuin yksityiselämässämmekin. Tämän vuoksi onkin erityisen tärkeää, että nämä digitaaliset hetket ovat laadukkaita. Voidaan jopa sanoa, että ne auttavat parantamaan ihmisten elämänlaatua sekä auttavat häntä menestymään.
Nykyisin erilaisia digitaalisia palveluita käytetään esimerkiksi kommunikointiin, sisällön luomiseen, yhteistyön tekemiseen eri muodoissaan, erilaisten sisältöjen kuluttamiseen sekä erilaisten palveluiden käyttämiseen. Tämän vuoksi onkin erityisen tärkeää pyrkiä luomaan näistä digitaalisesti toimivista hetkistä mahdollisimman täydellisiä. Jos esimerkiksi jokin digitaalinen kommunikointikanava pätkii koko ajan, on tällä vaikutusta elämänlaatuusi monellakin tavalla. Ensinnäkin se haittaa työntekoasi ja hukkaat helposti aikaa yrittäessäsi käyttää pätkivää palvelua yhä uudelleen ja uudelleen. Tämä saattaa lisätä arkeesi kiireen tuntua ja ärtymyksen tunteita.
Arvoja
Nykyajan ohjelmistoalalla korostuvia arvoja ovat innovatiivisuuden ja ennakkoluulottomuuden lisäksi myös uusiutuminen, jatkuva kehittyminen ja kehittäminen, jatkuva oppiminen sekä monikulttuurisuus. Nykyaikaisessa työympäristössä on erityisen tärkeää kyetä toimimaan monikulttuurisessa työyhteisössä ja myös kielitaidon merkitys korostuu – erityisesti pyrittäessä ulkomaisille markkinoille. Alalla toimivat henkilöt ovat korkeasti koulutettuja ja sitoutuneita elinikäisen oppimisen periaatteeseen – onhan ala jo itsessäänkin kovin uusiutuva ja jatkuvan muutoksen alla.
Tällä alalla on erityisen tärkeää kyetä yhdistämään työntekijöiden kokemus ennakkoluulottomuuteen. Näin voidaan saavuttaa ennen näkemättömiä tuloksia! Toisinaan vaarana on, että kovin kokenut työntekijä saattaa helposti alkaa urautua omiin toimintatapoihinsa ja näkemyksiinsä, jolloin hän ei välttämättä hyödynnä kaikkea sitä potentiaalia, jota hänellä voisi innovatiivisemmassa ilmapiirissä olla. Työntekijän suorituskyky on aivan toisenlainen, kun hän uskaltaa suhtautua tehtäviinsä ennakkoluulottomalla sekä uteliaalla tavalla.
Miten tutustua alaan?
Jos ohjelmistoala kiinnostaa, voi esimerkiksi työharjoittelu olla oiva väylä tutustua alaan. Monet yritykset hakevat esimerkiksi kesätyöntekijöitä ja monesti kesätyöntekijöille saattaa tarjoutua myös mahdollisuuksia jatkaa osa-aikatyötä opintojen ohella. Jos kesätyö sujuu hyvin, voi kesätyötä olla tarjolla jatkossakin samassa paikassa ja parhaimmillaan kesätyön kautta saattaa jopa avautua mahdollisuuksia kokopäivätyöhön opintojen päättymisen jälkeen. Tutustu Työelämään – ohjelma sekä Tienaa-ohjelma saattavat avata ovia myös ohjelmistoalan harjoittelumahdollisuuksiin.
Muista pyytää kaikista harjoitteluista ja työjaksoista kirjallinen todistus. Usein kannattaa pyytää myös kirjallista palautetta työnantajilta. Nämä todistukset voivat olla tärkeitä dokumentteja siinä vaiheessa, kun olet hakemassa vakituista työtä. Jos harjoittelu ei mennyt ihan putkeen, kannattaa pyytää myös vinkkejä siitä, miten voisit suoriutumistasi parantaa. Muistathan, että myös risuista voi olla hyötyä!
Jos haluaisit harjoittelu- tai kesätyöpaikan alan yrityksestä, ota rohkeasti yhteyttä paikkakuntasi alan yrityksiin ja kysele mahdollisuuksistasi. Seuraa myös työpaikkailmoituksia. Kirjoita työhakemus selkeästi ja työnantajan mahdollisia ohjeita noudattaen. Jos pääset työhaastatteluun asti, harjoittele jo etukäteen esiintymistä työhaastattelussa pohtimalla millaisia kysymyksiä haastattelussa saatetaan kysyä ja mitä näihin kysymyksiin vastaisit. Mieti ainakin mitä vastaisit kysymyksiin ”Miksi juuri sinut pitäisi valita tähän tehtävään?” ja ”Miksi haet juuri tätä työtä?”. Tutustu myös etukäteen kyseiseen työpaikkaan ja työnantajaan, koska tietämyksesi työnantajasta kertoo kiinnostuksestasi kyseistä työpaikkaa kohtaan. Pukeudu haastatteluun siististi ja pyri esiintymään asiallisesti. Saavu haastatteluun ajoissa, mutta älä kuitenkaan liian ajoissa – esimerkiksi tuntia ennen haastattelun alkua. Muista kiinnittää huomiota myös kehonkieleesi, koska se kertoo sinusta yllättävän paljon. Vaikka tilanne saattaakin jännittää, yritä kuitenkin rentoutua ja olla oma itsesi!